Monday 1 April 2019

Soon 20 year old memories...

A friend just told me they'd be going to Australia later this year and "would I have any tips for where to go and what to see?". :-D
Would I?!

I have plenty.
Only my memories are quite hazy nowadays.

I did a braindump and sent across and don't want to completely lose it so posting it here as well (might be able to reuse it if they come back reporting that my tips were qualified).

Below is braindump. Based on 17-21 year old memories.
Pardon the Swedish.


·         Adelaine
Jag antar Adelaide? Där har jag bara jobbat (installerade Forms hos en kund där), har även krockat i en rondell där – det är lite mystiskt att köra vänstertrafik in i en rondell… 8-) På vägen dit passerar man vad som brukade vara mitt favoritvindistrikt – Koonawarra. De gjorde åtminstone extragoda viner. J Svårt att få tag på dem här i Sverige bara. På vägen mellan Melbourne och Adelaide (om du inte flyger) så finns det ett välkänt landmärke ”The 12 apostles” där avlånga klippformationer sköljts fria av havet och står där som ”apostlar”. J

·         Melbourne
Melbourne kan vara väldigt kallt i Juli (midvinter) så ta med en bra jacka och långbyxor/mössa/vantar. De får snö varje år. Melbourne kan vara väldigt kallt året runt, det är rimligt nära till Antarktis där. Jag tror inte högsäsong är i Juli. Det enda zoo med ”burar” jag besökte var Sydney Zoo, där var det ändå väldigt fint – ungefär som på Skansen. Just kängurur och koalor bor ofta i hägn där man har områden man kan gå in och hälsa på djuren.
Jag minns att jag blev grymt fascinerad av hur Europeiskt Melbourne är jämfört med Sydney, inte bara klimatmässigt men arkitekturmässigt. Melbourne city är väl som en stad i stort, värd en promenad igenom från stadssidan över till kasino-sidan (South Bank). Sedan är St Kilda beach och Luna Park värt ett besök, en sådan lite ”klassisk” del. Men så finns i andra änden ett område jag tyckte var askoolt (då) – kring Brunswick Street (Fitzroy), mycket udda butiker och bohemiskt, mycket att titta på.
Jag har bett en kompis om lite tips, han bor i Melbourne. Återkommer om det!

·         Ayers Rock
Ayers Rock – Uluru. Ett speciellt ställe. Pricka in soluppgång och solnedgång kring Ayers Rock, mycket minnesvärt. Men se om du hittar en helikoptertur över Kata Tjuta, en grupp ”Ayers Rock” stenar som vänts på ände och det ser hur koolt ut som helst det var häftigare än Uluru om du frågar mig. Kata Tjuta är ett bergsmassiv, så helikopter ger bästa vyn. Jag tog en guidad vandring genom en del av Kata Tjuta också, det var otroligt häftigt (finns kanjoner som är rena regnskogen, mitt i öknen). Den vandringen gav även två övernattningar, en i stuga/vandrarhemsklass och en _under stjärnorna_ (det var så häftigt!). Ta på vandrarkängorna för detta! J
Men se till att du hälsar på i Alice Springs också! Där bodde jag i  några månader och jobbade på hästridnings/turridningsranch. Puben Bojangles Saloon var mitt stammisställe dit vi hästtjejer gick efter vi duschat av oss ökensanden för kvällen. J Kuriosa: För att räknas som en ”local” i Alice Springs skall man ha sett floden Todd River flyta två gånger, värt att notera att det kan gå mååååånga år mellan dessa tillfällen (senaste tillfället verkar ha varit 2016). Jag var med om ”Henley-on-Todd Regatta” som är ett låd-båts-race där man bygger helt fantastiska låd-båtar som man springer ikapp med på den torra flodbädden. Mycket alkohol är inblandat…

·         Sydney
Sydney… Mitt hjärtas stad, min andra hemstad. Fem dagar är MER än tillräckligt dock. Sydney är lättillgängligt och man hinner liksom se det mesta på tre dagar. Så övriga dagar kan du söka dig lite längre ut om du orkar. Eller så slår du dig ned i gräset i någon park och njuter av vädret. I juli är det ’svalt’ i Sydney, ungefär som en medelmåttig svensk sommar. Ca 20 och soligt på dagtid men det kan krypa ned mot nollan och till och med en minusgrad på nätterna. Förbered dig på att det kan vara väldigt kallt inomhus om du bor på hostel eller hyr lägenheter. Det är ovanligt med heating eftersom det är kallt bara ett par veckor i juli.
I Sydney finns det många vackra parker och fontäner mm. Min favoritfontän hittar du i norra änden av Hyde Park, Archibald’s Fountain. Botaniska trädgården är värd ett besök. Darling Harbour promeneras igenom och beskådas, ett turistigt men trevligt hamnområde. När jag bodde där hade de varje kväll två föreställningar ljus/lasershow ute på vattnet, som man tittade på från kajen. Där finns dyra restauranger men inte allt för långt därifrån finns Sydney Fish Market – dit man ABSOLUT skall gå och äta färska ostron och otherworldly sashimi, mums!
Sydney Tower är värt ett besök, ta det på dagen för god utsikt, på kvällen lite dyrare annan utsikt. Gå för all del igenom Queen Victoria Building – en helt FANTASTISK gammal byggnad. QVB är ett shoppingcenter men det finns så mycket fin arkitektur där inne att det inte spelar någon roll… :-D Jag har ett annat arkitektoniskt favoritställe, skall se om jag hittar igen det. China town är värt ett besök, det ligger alldeles i anslutning till Darling Harbour – jag gillade ”Chinese Garden” extra mycket. Det är en sån där liten komprimerad park i Kinesisk stil där man ser nya detaljer hela tiden. Den ligger mitt i stan men de har lyckats få den väldigt stilla ändå! J
Det är inte valsäsong, tror jag, om det är det och du gillar valar går det ofta jättebra att skåda valar från land om man tar färjan ut till Manly Beach och promenerar ut till någon klippa ovanför Shelley Beach. Om du verkligen gillar valar (och det är säsong) finns det flera bra valsafariturer (kolla TripAdvisor). Men ut till Manly måste du åka. Det är som en semesterby mitt i stan. :-D Att gå längs beachen och sitta på en strandnära restaurang och dricka en öl är alltid rätt. Det är ju inte badsäsong när du är där så du får foka på att bara uppleva det. Det finns också en otroligt trevlig ”walk” från ”Spit to Manly” som man enkelt kan ta på egen hand (ta med vatten och ha på bra skor). Över huvud taget finns det flera ”walks” i Sydney, där man går i natur mellan stränder längs ”kanten” på stan, otroligt trevligt.
Ett par ställen som jag hängde mycket på – Kirribilli, området där jag bodde (på 111 Carabella Street, i huset Malvern). Kontoret vi hade låg (kanske ligger?) i North Sydney, en kort promenad från Carabella Street. Kirribilli Hotel (notera: en lag som var lite krånglig på 40-50 talet gjorde att alla pubar heter ”hotel” för du fick inte utskänkningstillstånd om du inte också erbjöd övernattning..) var lokala puben jag hängde på då och då. J Ett annat ställe jag hängde en del på var en lokal pub ”The Riverview Hotel” som då i alla fall var väldigt familjärt och hade en fantastisk ”Sunday roast” och god Guinness. :-D Jag tränade rugby med Balmains damer och vi hamnade av någon anledning ofta där (Irländarna hävdade att klubbens egna pub hade ”dåliga rör” för Guinnessen… :-D
Även i Sydney finns ett Luna Park, det är gammalt och ganska kärt och hatat – lite som vårt Gröna Lund, de som byggt svindyra lägenheter kloss intill nöjesparken vill riva den – men med tanke på att den är sisådär 100 år gammal så står den väl kvar så länge. Värt att promenera förbi och uppleva, det är en trevlig promenad längs vattnet från Kirribilli till Luna Park under den stora bron (Sydney Harbour Bridge).
Det är också trevligt att promenera över Sydney Harbour Bridge. Det är en MASSIV konstruktion som när man upplever den så gott som helt överskuggar Operahuset som annars är det som Sydney profilerar sig med. J Man kan köpa ganska svindyra ”bridge walks” där man får gå längst uppe på bro-spannen, det är väl lite lite speciellt – jag är alldeles för höjdrädd för sådant. När man gått över bron (söderut) hamnar man i The Rocks, ett trivsamt område med mestadels gamla hus – där finns (?) en ”Sunday Market” som är full med konst och konsthantverk och andra roliga saker.
Centennial Park är en stor park värt en promenad om du känner för det.
Stränderna är ju också ett ”måste” när man är där, att ha sprattlat med tårna i sanden på Manly Beach och Bondi Beach får du krita in. J Balmoral och Cronulla Beach är fina och stora, men i och med att det inte är badsäsong är det tveksamt om det är värt resan dit.
Mina restaurangerfarenheter från Sydney är ju snart 17 år gamla så jag låter dig använda TripAdvisor för de fyndigheterna.
Man kan enkelt promenera genom det mesta av Sydney på en max två dagar, jag åkte extremt sällan kommunalt (bara när man skulle ut i någon förort) – apostlahästarna räckte alltid till alla andra sträckor.
I anslutning till Sydney: I och med att du åker dit mitt i vintern hoppar jag över tips om bra strand/bad häng som tex Nelson Bay (jag hittade en jättemysig stuga i ”Anna Bay” för en minisemester :-D) och paradisiska Wattamolla Beach.
-          Blue Mountains – väldigt turistigt men också väldigt vackert. J ”Three Sisters” är ett landmärke med en aboriginsk historia. I juli någon gång kan man ta in på hotell i Blue Mountains och fira jul! :-D
-          Hunter Valley – väl värt att ta en guidad busstur till Hunter Valley wineyards, det finns flera arrangörer som åker. Då får man smaka på vin och äta lokala ostar och köttprodukter mm. Gott! Jag prenumererade på vin från en vingård som heter Tamburlaine.

* Cairns
Cairns är en pluttliten stad med Stora Barriärrevet som största attraktion. Det är trots det ett skönt ställe – när jag slutat jobba på ReadSoft Australia var det till Cairns jag åkte för att ta dykarcert. Jag bodde där i två veckor på ett par olika hostels medan jag tog PADI AOW (uppdyket gjorde man från båten som man också bodde på i ett par dagar). Några år innan det åkte jag med familjen (som flög över från Luleå ett år) dit och vi bodde längs med ”strandvägen” och njöt av värmen och havet. Vi tog några snorkelturer, ett provdyk och promenerade upp på toppen av berget (Mount Whitfield?) för att beskåda utsikten (soluppgången mest spektakulär).

No comments: